|PemFolow Kelip-Kelip|

Monday, August 24, 2009

hikayat 3 - Kenyataan ini memang perit...

Tapi Apekan Daye Aku Perantauan...


No,no..bukan cite sedey lagi beb...Kali ni memang episod tragis plak... Adoooyaiii...Nape time aku je jadi cenggini....

Wei, baru 3 hari pose beb, the fact that SUME TIKET BALIK KAMPUNG UNTUK RAYE DAH ABIS DI JUAL memang boleh membuatkan aku rase nak melolong kt lembah ni. Kalau ade pun, bas tambahan, tapi petang2 raye la pulak.. Abes,aku pun nak jugak buat rendang,anyam ketupat, wat kueh raye sket2...Ngaaaaa....

Agak la wei, baru 3 ari pose....Dulu cakap 2 minggu seblom raye baru nak bukak jualan tiket balik kampung. Ape ni wei, memainkan perasaan aku jek. Haih,ape la nasib perantauan cenggini...

Ni yang rase nak bukak lagu P. Ramlee ni..

**sedang mendengar lagu P. Ramlee - Dendan Perantau**


Cik Mawar cakap balik naik bus lompat2, jadi aku dengan rela hati dan bersemangat waja,aku kene la naik bus lompat2 a.k.a bus tambang. "Ehemm..Escuse me, ade sape2 nak tompangkan aku..? Ala,tak banyak pun aku bawak barang, beg 3 4 bijik, kotak 2 3 ketul, paperbag 2 3 keping dan dan plastik besar 1 2 bungkus. Kite cuti nak raye lame ni.. Bos cakap boleh je cuti lame, pastu boleh je kalau tanak datang keje terus, die berbesar ati je sebab die cakap macam dah nak jumpe pengganti aku ...."

Woi..!! Giler!! Abes aku nak bayar utang cane, loanshark, PtPtipu lagi....Okelah,malas nak pikir lagi.. Dah 4.30,masa dah time. Nak pegi serbu Bazar Ramadhan kat Seksen 7..






nota belenggu : Mak,kalau anak mak tak dapat balik sebelom raye mak sedih tak..?? Hmm...

9 comments:

oranglidi said...

hahaha.. dah abih tket?

woi, banyak tu barang nk wt balik!

Habang said...

ala, rileks r.teksi banyak.hahaha..sekali sekala bayar mahal utk balik kg.berbal0i-bal0i..hahahaha.

•·.·´¯`·.·• naDDy •·.·´¯`·.·• said...

mak aih..sume bas dah abis ke?dasat betol...

bias® said...

nak seribu daya. jalan kaki lah.

kakuna_daisy said...

oranglidi yg kurus,

haah.tket pjalanan ke umah gua la abes..huhuh...

eh,tu baru sket..wa rase nk agkt ngn umh sewa skali..hahahah

habangg,

nek teksi..?? owh tidak...giler mahal..leh nek plane dah..hahah..

naddy,

haah,dah abes pjalanan ke kmpung kite..mmg dasat cite ni..btol..huhu..

Bi@s,

gile ko nk jalan kaki?? 250 km tu beb!! smpai umh org tak knal aku da..hahahaha..

Cik Mawar said...

tulah.. aku rasa selalunya maraliner jual 2 minggu sebelom raya..
upa2nya.. tu kisah 4 tahun lepas..
masa aku study kat bangi da..
hahahahahaa
nasib2... lau den ado kapal terbang
den dah g saklam ambik ekou kuna..
kuikui
(panjang lak bebel..ampeh)

bogat said...

dah den kobakan dulu...boli la copek..kalo kehabisan ekaw jugak yg susah..(pesanan 2 mgu sblom poso)kene bukak plan B..

cik 301 said...

mak ko baca blog ke ain.. hehehe...
barang2 ko tu macam nk pindah je ain.. kete comel aku confirm2 tak muat nnti...hehehe

kakuna_daisy said...

Cik Mawar,

ye..aku kene korbankan masa untuk balik nek bus lompat2.hahah..
alah tak yah sesuah, moto ex5 ko pun buleh aih nk amik aku ..heheh

bogat,

ni la plan B..nek bus lompat2..huhuh..

Cik 301,

Hahaha..aku berhajat mcm tu la, nk balik lame.heheh..