|PemFolow Kelip-Kelip|

Tuesday, May 31, 2011

hikayat 177 - Mintak Maaf ye...?? T__T


Akhirnya setel jugak bende alah tu.. Ye,document untuk Audit ISO yang aku dok kelam kabut jugak last week.. Naik juling mata tengok menatang-menatang dokumen tu.. Mata aku dh empat, tapi still rase macam tak cukup lagi. Huwaaaaaa….. serious rase macam nak pegi terapi je.hahahaha..

Hari ni nak tanye korang-korang pasal perkataan MAAF. Omputeh kate SORRY.. Tapi, kalau dapat kat bebudak jaman skang ni, die boleh jadi “..Sory naik lori la..”. Oke, dah lama ayat tu kan..? Tapi, perkataan ni orang cakap senang je nak luahkan. Pastu orang cakap lagi, kalau MAAF tu berguna, tak payah la ade polis kat dunia ni. Kepala banaa…??? Ke situ pulak pegi nye.. Abis, tu perkataan ni tercipta sebab ape..? Suka-suka orang cipta ke ape? Polis tu pulak sebab ape? Dah tentu Institusi Kepolisan tu ade tugas dan tanggungjawab nye..

Dah jadi lumrah, bile buat salah kite akan mintak maaf. Tak kira perempuan / lelaki mesti ade say sorry. Towards friends, couple, parents, siblings or whatsonot. Ade jugak yang salah guna perkataan maaf tu.

Tapi bagi aku, maaf tu kalau tak datang dengan niat yang baik dan betul, tak akan nampak iklas. Aku sedih, kadang tu bile aku say sory, orang cakap “...Asik mintak maaf je. Tak jemu ke.??..”. Tak kurang jugak yang cakap “…Jangan senang-senang nak say sorry kalau tak tahu maksudnye..” So, kita nak jawab macam mane..? Tapi jauh di sudut hati, kite seikhlas hati nak mintak maaf, menyesal dengan ketelanjuran kata / perbuatan kita. Yes, indeed memang its seems easy to say sorry rather than saying it with your full of heart. Sincerely. It’s hard.

Perempuan memang mudah cair dengan perkataan ni. Aku pun wanita. Aku pun kadang-kadang ‘tertipu’ dengan perkataan tu. Hari ni mintak maaf, esok lusa buat lagi, then mintak maaf lagi. Tapi trust me, perempuan (tak semua wanita tapi sebahagian nya) mudah terima maaf tu. Sebab hati wanita ni halus. Orang cakap perempuan ni complicated?? No, as long as you know how to tackle her heart. And orang cakap lelaki ni complicated? (Yes way!!) No, if you know, as well how to tackle his heart. Same goes. That’s it.



Sekian. Hahahahaaha…

Regards,

kakua

4 comments:

EN.ROBOT said...

maap! maap! maap! ...... (ikut gaye nabil) :p...~

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

hahhaa...salah tu...im sory....(gaya amir) ..hahaahahahah

Aimi dan Pakcik Hashim said...

so how to tackle heart awek?
hak hak hak

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

Aimi dan Pacik Bangla - first skali...ko remove la bangla tu dari idop ko..! ahahaahahah...oke, gurau je.. ;p

ambik hati wanita... tu kunci nye.. ;)