|PemFolow Kelip-Kelip|

Wednesday, May 25, 2011

hikayat 174 - Kamben Oh Kamben....!! T__T


Entry Kecur Sulliva.. Miaahahhhaha..

Dah lama tertangguh nak buat entry pasal Kamben. Ape…?? Eh, bukan kamben peliharaan saya. Tapi pasal keghairahan aku memakan steak kamben. Wuuu..wuuu.. Sedap wehhh…

Dulu aku tak makan kamben sangat pon. Bau die pun boleh buat aku loya. Tambah pulak bile ade migraine ni, lagi la… Nak jauhkan diri dari kamben. Aku rela makan beef steak instead of Kamben Steak ni.. Gigih aku dulu selalu pegi kat Uptown Damansara yang lama tu, kat situ aku suke makan dekat Steven. Die punye steak memang terbaekk dari ladang.. Itu dulu. Tapi bile dah makin lama, aku tengok pekerja dah bertukar – ramai kulit die hitam pekat dari hitam manis…! Aku tukar la selera ke tempat lain.

Tapi sekarang, mane-mane kedai yang ade western aku akan cuba Kamben mereka. Maksud aku, dalam bahasa omputeh is Lamb Chop. Chicken Chop aku dah muak la.

Aku start jadi pemakan Kamben mase Hari Raya 2 Tahun lepas. Beraya di kampung, saudara mara memang ramai sebab belah mak aku ade adik beradik seramai 11 orang! Bile adik beradik mak aku berkumpul, belom di kira sepupu, sepapat lagi, memang meriah. Hari Raya kedua, kitorang pergi jenjalan raya, konvoi kereta ramai-ramai ke rumah salah sorang bapa saudara aku,yang memang duduk area kampung jugak. Kampung sebelah mak aku di Kuantan. Aku ingat jumpe la ketupat daun palas ke ape ke, sekali beliau masak nasi minyak ade lauk kamben kuzi, acar super power, rendan daging dan pajeri. Diorang sume sugest makan kuzi tu, bile aku cube..Mak aihhh…Rase kamben! Tapi memang tip top, paling sedap aku penah makan!!. Start hari tu, aku nak cubajadi pemakan kamben!!

Duduk kat Shah Alam ni, kalau tak berjalan memang orang cakap perok!! Rugi! Aku pun suka jenjalan carik makan. Kengkawan pon ade ramai yang ajak, pegi makan tempat2 baru. Dan kalau ade western mesti aku cuba Kamben. Dah jadi kegilaan. Tapi, perlu di ingat kamben agak mahal dari ayam atau pun lembu. Tapi makcik redahhh je lahh. Sebab nak puaskan napsu makan kamben..

Gambar-gambar di bawah adalah sumber kamben yang aku makan. Mostly lamb chop lah… Ade yang sangat sedap, ade yang ok lah..boleh lah. Ade yang so-so je..



Yang ni dekat Restoran Tasik Idaman, Bangi. Sape yang pernah pegi sini memang tau tempat nye memang dekat tasik, agak pedalaman sikit. Tapi view die cantik. Lamb chop ni aku bagi 4 dari 5 sebab banyakkkkk kamben! Hehehehe… harga berbaloi dan gravy die pekat dan pedas… tapi decoration fail. Cehh… Pinggan kecik tapi letak makanan lazat ni macam tu je..? Boleh jadi putus selera sekejap. Tapi kalau lapor sebat je….



Ni Restoran dekat dengan rumah aku je. Restoran D'One Steak, Seksyen 7, Shah Alam. Overall, biase-biase je. Aku bagi 3 dari 5. Tak kick lansung gravy die.. Ceh..~~ Malas nak komen dah... T_T

Ni je yang ade dalam simpanan aku. Gambar lain mane tah aku letak. Dah buang kot. Tapi lepas ni aku nak survey lagi kat mane aku dapat rase Lamb Chop paling powerrrr sekali. Setakat ni yang aku pernah makan adalah di Putra Perdana, Restoran D’Muara. Lambchop die RM8 sahaja.. Banyak kamben, dan sedap!! Heheeh

Korang-korang ade ke suggestion place…?? Ce ce bagitau..Ce ce bagitauu…..heheheheh… ;)



Regards,

Kakuna

12 comments:

Shahrul Hairy Shaharuddin said...

Leh aaa banje aku pas neh.. LOL

Aimi dan Pakcik Hashim said...

aku pun dulu x suka kambeng
masa kat opis lama setiap jumaat ada kambeng panggang (lunch free)... dr situ aku gian sama daging kambeng panggang ni

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

Bro, bring me to SeRilex tu..heheheheeh...i used to went there once kan..?/ i remember you brought me there..heeheheh...jom jom..!! ;)

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

Aimi + Pacik Asim,

owww..patot la ko gian kn..? kekeke...klw pakcik asim bace ni, musti die terbyangkn paha panggang....wooo..wooo... T__T

Azalina M.Salleh said...

aku tetap tak makan kamben.. tak leh masuk la.. klu paksa makan nnti aku leh pengsan..hehe

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

Aza - mcm aku cakap semalam..lagi sekali aku ulang lah...takde kemistri.hahaahahh. ;p

oranglidi said...

pehhh! terliur aku tinguk gambonye. aku dulu pn xska kamben sbab bau hamis. tapi ade satu kem tu aku pegi dia hidang kamben. stat dari situ ak suke mkn kamben. tapi xle a mkn slalu. mahaiii

daddyzkool said...

mmg tersentap tengok makanan tu ..ish2...

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

orang lidi - yeayy...lu dtg page gua.hehe..lame kowt tak singgah2..huhuh..yeap,same la..aku pn dlu tak makn kamben sbb hames..tp lame2 rase sedap.huhuh...tp maheiii.....tak daye awok..huhu

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

Dadyzkool - mmg sengaja buat lapar..huhuh.. ;p

Shahrul Hairy Shaharuddin said...

SE RELAX? ok.. no hal.. haha call je bile.. =D

oranglidi said...

ahaha.. ak mmng trcari2 gk blog ni aritu. tapi xleh bukak