|PemFolow Kelip-Kelip|

Tuesday, September 1, 2009

hikayat 10 - Sendiri Lagi



31 Ogos,2009
Lokasi : Rumah Mak - Dalam Bus


"..Cepat la, dah pukul berapa ni, bas tak tunggu awk nanti..Tu,lauk dah masuk dalam beg??"
"..Yelah mak, orang dah siap ni. Dah,orang bubuh dalam plastik je.."
"..Ikat elok2,kang takut basi je..Air dah ambik ke?"
"..Balik nanti orang letak la dalam peti. Makan sahur nanti..Nanti orang beli la mak air tu.."

Aku terkocoh amik beg,capai sweater,pakai stoking,pakai kasut. Kak Long dah tunggu dalam keta,nak hantar kat stesen bus. Mak sdara aku pun ade,dengan anak2 beliau,si Aziq budak nemok tu. Makin bulat aku tengok die. Huhuh...

"..Bas pukul brapa ni..?" Ayah aku bersuara.
"..5.30 la yah,orang balik dulu ek. Nanti dah sampai orang tipon.."
Kataku sambil salam beliau.
"..Oke,take care my daughter..".. Tipu jek! Ayah aku cakap oke je..Hahaha..

Sampai je stesen, Bus pun datang. Sharp! damn! Dah selesai sesi peluk cium,aku pun naik la bus.

"..Emm,5.30,sempat la kowt singgah kedai burung puyuh tu nanti. Beli air kat situ je la.." Hati aku bermonolog sendirian. Padahal mak aku dah tanye tak nak beli air ke,kuih ke untuk makan dalam bus. Aku dengan kompiden nye cakap,"..Takpe la mak,nanti die benti kat kedai burung puyuh tu orang turun la beli.."


Dah pukul 6.45 pm. Kedai burung puyuh yang berhadapan dengan tanah perkuburan tu baru je berlalu. Dah sah,driver ni tak singgah kat situ! Abes,mane driver ni nak berenti nih..Kepala aku dah pusing pikir,jam dah pukul 7.00 pm.


Lokasi :Di sebuah kedai makan yang mungkin tak pernah hayat aku singgah di situ...

Aku nak je turun bas,pegi beli mee goreng ke,nasik goreng ke. Tapi sebab ramai umat plak kat kedai tu,dah tade tempat duduk, jadi aku duduk je dalam bas. Aku tengok jam. Syahdu,dah pukul 7.15 pm. Sambil message adik aku,tanye dah berbuka ke belom,die cakap belom,tengah tunggu. Aku dapat bayangkan juadah kat rumah hari ni ape,air ape,semua ade..Air mata nak leleh dah... "..Mak,..." . Rintih hati kecik aku..

Aku kerling di luar tingkap bas,kelihatan umat2 tersebut sedang menjamu selera di gerai tu. Aku dah la sorang2,segan pulak. Betol la pepatah cakap, "Kalau Malu, Lapor..". Dalam bas tak yah cakap,macam2 bau ade,bau kueh,bau kari ke,ayam goreng aku pasti. Dalam keadaan camni,deria bau aku cukup tajam,sampai kan bau dari kedai di luar pun aku boleh cam pak cik tu masak ape! Duh!! Perut aku menyanyi lagi,tadi lagu hip hop,skang ni rock metal pulak! Ganas! Aku lapar wei..! Adik aku tak balas message dah,tengah makan la tuh..

Aku tiba2 teringat sesuat. Aku meraba2 dalam sling beg aku,kot2 jumpe ape yang di cari. Tak jumpe jugak. Aih,aritu ade,mane ni..? Aku bukak wallet. Ahh,jumpe pun..! Jadik la..!!












Bissmillah....Chewing Gum tu aku kunyah,rase lazat pulak! Aku pasang walkman,tutup mate,buat2 tido sambil kunyah chewing gum!! Cepat lah sampai KL!!



Cik Kuna Kunang : Kali ini,tak perlu la nak menjilat jari sendiri. hahahaah...

13 comments:

azalea said...

sian ko..
semalam menu aku n family...
nasi ayam special(memang special giler...sedap weii), penyat ubi..sup daging(kalah ani sup), kueh mueh pelbagai perisa..dan macam2 lagi.. hehehe
habis tu ko tak makan buka ker

EN.ROBOT said...

haha,.,. sian kt ko gak.,.,len kali blk pas buka,..,ko telan tak chewing gum tu..?

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

Cik 301,
sampai sudah aku tak makan!! sahur tak bangun! Waaaaa...nak nangis..!!

En. BotBot,
cian kan aku..lagi tragis dr kesah ko aritu.huhu..aku blik nek bus,bus tade pas buke la..huhu..
aku buang la chewing gum tu,ko nih..

•·.·´¯`·.·• naDDy •·.·´¯`·.·• said...

makanan sahur bawak, makanan untuk buka tak bawak plak? pikir ke depan betul...

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

cik naDDy,
ingatkn nak makna kt kedai..tu yg tak bwk..huhuh...

Cik Mawar said...

kuna kan aku dah ajar..
cara nak batal poser lau dalam bas
muahahahahahazzz..
rock tu.. ko tak cuba pong
hahahahahahaa..

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

Cik Mawar,
Den lupo..!! haih. ~~

StingRay said...

x makan lauk? =)

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

hik!hik!hik!..tu la...len kali donga ckp omak tu...

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

hai Sting,
lauk dlm plastik,nk cekau cane..hehe

p.e.n.t.o.i,
tu la..pasni aku nk patuh la..!tobat!!

oranglidi said...

kesian nye..

terkocoh tu menda?? haha!

tu la.. kera dihutan disorongkan, perut sendiri jangan diabaikan.. kelak menangis berlagu rock kapak..

xkan la air sebungkus pun tarak..

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

orangLidi,
terkocoh tu cam nk cepat2 la.hehe.
haha..tau takpe,gua ingt leh la tahan beb,skali salah timing.hehe..
takde,wa tak smpat bli pun..huhuh..sabor je lar..

oranglidi said...

kah kah kah