|PemFolow Kelip-Kelip|

Tuesday, June 21, 2011

hikayat 184 - National Park, Pahang



Otak dah sebu ni. Minggu lepas punye bizziness sambung pulak minggu ni. Bos pun same je.. adoiii…. Sampai aku demam-demam kediri, dengan batuk and flu.. Tapi, program tetap jalan…

Okeh, meh nak ngingatkan – 3 days to go to our Trip to Redang Island. Hahahhahaa…..kasi jeles sikitttt!!


Kat bawah ni nak menceritakan pasal National Park atau Taman Negara. 3 hari 2 malam punye program sikit pun tak missed even aku dalam keadaan demam! Tapi semangat teambuilding punye pasal, Sungai Kuala Tahan sanggup ku redah.. Miahaahah….. ;p

Ok, meh kite enjoy gambar-gambar yang aku snap gune henpon je… Afterwards, aku akan hapdet gambar yang lain-lain pulak. Susah nak cakap pengalaman. Tapi Alhamdulillah, everything goes smooth and success… J





Upon arrived. We all stay kat Rainforest Resort, Taman Negara, Pahang. Servis yang mereka berikan..? Memang terbaekk dari ladang, I tell you! Chalet die memang selesa, ade tv, air-cond, hot water (eh, betol tak??) and big bed for your comfort nap. Damnn! Sejuk kat sane macam tak nak bangun…!!


Tu baru servis. Nah, tengok makanan die..! Ya Ampun…. Rezeki..hehehe.. Memang terbaekk dari Taman. Masakan ala kampung..huhuh.. Dan speciality die bagi is Ikan Patin Masak Tempoyak which is tersedappp dan kamben pangganggggg.. Grrrrr…. Erh, salah.. Mbekkkkk… hak hak hak :P


Ok. Ni before crossing the river. Taman Negara is right over the river. Yes, sangat dekat. Macam Sungai Golok kat Kelantan tu. And aku sendiri pun terkujat. I was like “…Lahh…dekat sangat! Nak berenang pun boleh ..” (padahal aku trauma!) Hahaha… And fee untuk ke seberang hanya la RM1 sahaja. Weeee… Sronot beronot ronot tapi naik bot nye tak sampai 5 minit! Hehe…



Taman Negara’s Signature. Feel free tu snap snap snap! Nak masuk Taman Negara itself tak kena fee pun, but those yang bawak kamera dikenakan caj RM5. J

Di antara khazanah yang sempat aku snap kat dalam Hutan tuh. And bile masuk je dalam hutan tu it was like “…Subhanallah… Cantik and sejuk and wangi! …” Sebab bau hutan seriyessss calm wehh…! J



Top : Najis Gajah. Haha..Ade kulat tumbuh. Hik hik hik.. :p
Left : Wild Ginger Species – Can cure migraine. Bau pun wangi…. J
Right : Buah Pelewak – Sebutan agak LUCAH tak senonoh! Tak bole makan pun. Tapi macam buah jambu. Kalau ade cicah ni jadik je.hahahaha...


Top : Paku Pakis – The color is very beautiful! turquoise

Bottom : Giant Fungus – Hidup menumpang kat pokok lain. So this one dah mati and gugurrrr… :p


Left : Tongkat Ali – Baik untuk kesihatan Lelaki! Hahahaha…

Right : Err.. Ni orang panggil Pokok Lelaki! Siyess takde kene mengena pun. Tapi sebab ade sarang tebuan/penyengat kat situ. And it look just like…. Errrr…. Fineeee.. cut it off ..


Pokok Tapak Hantu. Weeeeehihihihi……… ;p


The Walkway Map. Ade banyak point ni. Tapi ade 2 point have to closed sebab in construction. Ade pokok tumbang...


There you go. View from top of Canopy Walkway. Tu adelah Sungai Tahan, yang kitorang dok main air, river rapid and bamboo rafting… cool~~~ J


Last but not least…….

Heheheehehh…. Envy me..! Tadaaaa… Tak gayat lansung! (riaknyeee!!!) Tapi seronok sangat… Weeeeee…. J



Regards,

Kakuna


2 comments:

Roza Ami Nanomiya said...

sila refer komen aku kat fb
haha


nasib baik jambatan tu kuat
risau aku tak mampu tampung berat ko

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

Roza Ami Nanomayabla bla bla....

Cehh...itu satu penghinaan!aku siap berlari2 lg kt atas jmbtan tu.hahahaah....jeleesssss jeleesss!! ;p