|PemFolow Kelip-Kelip|

Thursday, July 7, 2011

hikayat 190 - Perkara Yang Belom Tercapai Dek Akal! Demmmmnn!


Terpikir pulak entry aku yang konon-konon ade wishlist nak buat tu..Cehh..Memang hampeh. Booooo diri sendiri..! Bukan Booooo sebab aku mustahil untuk capai semua tu. Tapi Booo sebab err.. Sebab… Bile lah agaknye aku dapat nak capai semua tuh..? Demmmm..

Kapten Atok (seorang blogger) komen kat ruangan komen tu.. “…Kenape kite ade yang same? Cilake…” Hahahaha… Part yang sama kat list aku tu,aku pun tak tau yang mana sama nye..Tak sempat lagi aku nak tanya die. Lagipun, aku kepingin jugak nak masuk kontes beliau iaituSurat Cinta Untuk Kapten. Tapi rasa macam pencabar yang lain lagi hebatzz dari aku sebab tak silap aku dah 6 atau 7 surat sampai kepada beliau. Dalam selowww ramai rupenye yang berniat berkenen dengan Kapten iaitu nak menghantar surat cinta kepada beliau tetapi bile buat kontes baru orang berani sebab ade ganjaran! Miahahaha…

Berbalik kepada isu hidup aku. Ape yang aku rasa sekarang ni, aku tak jumpe lagi ape yang aku cari, ape yang aku nak, dan ape yang aku nak capai. Semuanya totally out of landasan yang sepatutnya. Menyesal..? Ade la jugak. Walaupun orang cakap menyesal dahulu mendapat, menyesal kendian pun mendapat la jugak. Bala nih.. Bala…..

Orang cakap kalau nak bercinta biarlah kite je yang tau, dan tak payah lah nak heboh-heboh kan kat orang lain macam kau sorang je yang bencinta and ada bofren. Bak kata Boneka Tak Sakit. Aku suke perumpamaan yang beliau buat tu. Tapi ni aku baca sepintas lalu jelah.. Tak pasti betul atau pun tak. Beliau cakap ‘’You kiss and you don’t tell’’. Bole centu..? Oww I looikkee ~~ Miahahahaah….Tapi kalau aku salah, mohon mahap le Abamm Neka. Kikiki…

Eh, entry ini takde kene mengena pun dengan mereka yang tersebut di atas. Kenal dengan mereka pun melalui dunia maya. Tapi bile dah kenal orang yang bukan secara virtual (eh, betol ke ni??) ni pun mendapat jugak. Mendapat ilmu dan pengetahuan yang will end up dengan “..OOooo..yeke…Centu rupenye..” atau pun “…Laaa…boleh plak macam tu. Hahah…”situation.

Enough of that. Me, myself pun sampai sekarang terfikir lagi. Ape yang kamu cari sebenarnye..? Ape yang kamu mahu sebenarye..? Petang semalam, lepas meeting ICC di ofis, aku saje sembang-sembang dengan kakak ofis ni. Sembang kosong. Macam ketuk tin milo kosong tu. Perumpamaan nye adalah ‘sembang lebat’. Haahhaaha.. Beliau bercerita pasal family, anak dan menantu baru. Hal percutian keluarga ke luar Negara, bla blab la…. Hal menguruskan kewangan family, hal pembelajaran anak-anak dan hal hidup sebagai suami isteri, yada yada..Eh..? Ke situ menjurus nye pulak..? Takpe. Ilmu, katanya…. Dan bile aku cakap ngan beliau aku sekarang ni masih blur, tak nampak jalan yang aku nak lalui dan sometime aku tertanya ape yang aku cari dan nak selama ni? Pergi kerja, balik kerja, makan, balik kampung (WAJIB!!) dan pergi kerja balik kerja. Aku tak tau ape yang aku looking forward.

Dan, jawapan die buat aku rasa macam “ Eh, betol ke…?..”. Akak tu cakap “..Hang kene kawin..” . Hahahahah.. Aku dah gelak besar. Aku cakap “..Aku bukan despret nak kawin la … Aku nak kepuasan diri…Tapi aku tak jumpe lagi. Ape sebenarnye..”.

Then, akak tu cakap yang penting sekarang ni Berkat dan Doa dalam kehidupan seharian kita. Sebab setiap hari kita mesti deal dengan orang, doa orang dan berkat yang Allah bagi tu, kita tak tau? Tapi, hikmah nye kita bole rasa secara tak sengaja atau sengaja. Contoh nye, macam kita memberi barang/duit/sedekah duit kat orang pada masa yang sama orang tu akan cakap ‘’Alhamdulillah.. Murah rezeki kau nak… ‘’. Kita pun akan cakap ‘’…Insyaaallah, mudah mudahan.. Amin…’’. Tapi, dalam masa semingu dua kita mesti dah lupa yang kita memberi barang/duit/sedekah duit kat orang sebab hal tu kecik je tapi dalam tanpa kita sedar.. Yeayyy..Bonuss ! Bonuss !! ataupun dapat duit kutu ke, ataupun jugak duit gaji kita tak lah sesak sampai hujung bulan !

Bila di rangkum kan semua, aku tak dapat lagi nak buat keputusan atau pun kesahihan mengenai ape yang aku cari selama ini. Nanti tunggu dapat seru, baru boleh nak rungkaikan. Hahahaaha.. Macam Harammm~~~


‘’…I am Struggling to get the things that sometime aren’t my capability, Strive to be the best to achieve what I really want I my life. But I won’t give up forever to know that is my journey really is...’’



Mari feeling2 lagu ni...

Tapi sayang..

Hanyalah Impian.. Bulan Tak Bisa Tumbuh Di Taman...

Dan Bila Mentari Datang, Pulanglah Segala Kenyataan...

Fara - Bagaikan Puteri


Kesian… Sekian…


Regards,

kakuna

2 comments:

Kapten Atok said...

haha
kontes aku wajib join

aku pun tak tau apa yg aku cari
tp aku mau kawen around 33-35... tak nak lambat2 dah. please lah.. Ya Allah...

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

kapten,

hahaha..aku tgh carik idea ni..haihh..mcm mane nak bahan ko ckup2.sbb ko kan tak dahagakan pujian..ekekek...


oww..pasal kawin. aku redha la.. tu semua ketentuan Allah. tp klw ko kawin nnt jgn lupe jmput aku ye kapten. kikiki.. Amin, aku doakan ko jmpe pasangan ko...hehehe